IDEES, revista de temes contemporanis

RSSFront page

logotip IDEES Assaig Breu

IDEES Short Essay Collection

Angle Editorial

Portada

12. Pensar l’art. Kant, Nietzsche, Tàpies, Bauçà

Abel Cutillas Alberich

First edition: 2006

ISBN: 84-96521-14-1

102 pages

 

Obra construida a manera de fals dietari en que cada dia significa una aportació nova

Summary

Els fonaments filosòfics de l’art contemporani segueixen sent un tema de discussió. Més enllà del treball de la crítica i dels historiadors, la reflexió sobre l’origen de les idees que possibiliten un fenomen tan extraordinari com el de l’art, segueix sent necessària avui en dia. El punt de vista filosòfic aplicat a l’art contemporani no pretendrà respondre sobre el valor de determinades obres clau, ni voldrà tampoc resseguir l’evolució dels gèneres artístiques. La filosofia s’ocupa del perquè de les coses, en aquest cas concret del perquè de l’art contemporani. La resposta filosòfica, doncs, versarà sobre allò que fa possible l’art contemporani; en altres paraules, sobre com es pensa i com es pot pensar l’art.

Superada una certa moda filosòfica que pretenia presentar la contemporaneïtat com una ruptura radical respecte tot allò anterior, aquí l’autor defensa una línia de continuïtat. Una idea compacta de la modernitat, situant-la al voltant de dos autors centrals. Kant i Nietzsche, i mostrant com les seves idees fructifiquen en alguns dels artistes dels nostres dies, a primera vista completament allunyats de la filosofia.

El text es construeix a partir d’una estructura de fals dietari: cada dia significa una aportació nova a l’argument i alhora una revisió d’aquest. La marca de la temporalitat concedeix a cada moment de l’assaig una doble caracterització: fixant-lo, perquè és text; i obrint-lo, perquè és temps.Envia a un amic Envia a un amic Compartir Meneame.net Del.icio.us DiggIt! Google Facebook Twitter

Documents relacionats

avís legal | crèdits | contactar | backoffice

Tapineria, 10, 3r | 08002 Barcelona | Tel. +34 93 887 63 70

© 2017 Centre d'Estudis de Temes Contemporanis