IDEES, revista de temes contemporanis

RSSPortada

logotip IDEES Assaig Breu

Col·lecció IDEES Assaig Breu

Angle Editorial

Portada

1. L'obertura catalana

Carles Boix

Primera edició: 2002

ISBN: 84-393-5962-4

115 pàgines

 

Resum

A partir d'un innovador i rigorós assaig d'aproximació històrica, el professor Carles Boix mostra com, en el decurs dels últims segles, el catalanisme ha bategat al ritme que han imposat les condicions diplomàtiques, militars i mercantils que han prevalgut a Europa. En iniciar el segle XXI, però, l'entorn europeu planteja més obstacles dels que el catalanisme vol reconèixer i obliga a buscar activament canals per acomodar-hi l'autonomia catalana. L'autor considera que l'estratègia política del catalanisme encara sembla passar per la negociació gradual, però que és preferible concentrar tots els esforços polítics a fer avançar l'autonomia de manera unilateral, abans que apostar per la reestructuració d'Espanya com a sistema federal.

Alhora, l'actual procés de globalització intensa obre un ventall de noves oportunitats per als països petits, ja que afavoreix la recuperació de la seva sobirania política. En el lliure mercat desapareixen els avantatges dels grans mercats creats al seu dia pels estats nació. Sense barreres aranzelàries, les fronteres polítiques deixen de tenir conseqüències econòmiques. Així, formar part d'una gran unitat política no proporciona cap guany.

De manera brillant i sòlidament argumentada, L'obertura catalana -que ha obtingut el Premi IDEES d'Assaig Breu en la seva primera edició- assenyala la necessitat que el catalanisme renovi les seves estratègies polítiques davant del profund canvi de context que està implicant la globalització.

CARLES BOIX (Barcelona, 1962), llicenciat en Dret i en Història per la Universitat de Barcelona, va fer un Màster en Administració Pública a la Universitat de Harvard on, més endavant, va doctorar-se en Ciència Política. Ha estat assessor del Banc Mundial i del Banc Interamericà de Desenvolupament, i actualment és professor al Departament de Ciència Política de la Universitat de Chicago.

Entre les seves publicacions cal destacar Partidos políticos, crecimiento e igualdad. Estrategias económicas conservadoras y socialdemócratas en democracias avanzadas (Alianza, 1996; Cambridge UP, 1998) i Per a fer que la democràcia funcioni. La importància del capital social, edició crítica i traducció al català de l'obra Making democracy work, de Robert Putnam (CETC/ Proa, 2000). Recentment ha enllestit Democracy and redistribution (en premsa) obra que estudia les causes de la democràcia i el seu impacte en la distribució de la riquesa i en el benestar dels ciutadants.

Sumari


Introducció.

Tecnologia militar, Estat modern i la defensa de les institucions catalanes.

Del separatisme a l'austracisme.

Catalunya en el concert internacional westfalià.

Interdependència econòmica i sobirania política.

El per què de l'intervencionisme vuitcentista.

Guerra Civil, replegament intern i gradualisme.

El catalanisme en la conjuntura contemporània.

A tall de conclusió: perspectives de futur.

Notes.


Envia a un amic Envia a un amic Compartir Meneame.net Del.icio.us DiggIt! Google Facebook Twitter

Documents relacionats

avís legal | crèdits | contactar | backoffice

Tapineria, 10, 3r | 08002 Barcelona | Tel. +34 93 887 63 70

© 2017 Centre d'Estudis de Temes Contemporanis