IDEES, revista de temes contemporanis

RSSPortada

logotip IDEES Assaig Breu

Col·lecció IDEES Assaig Breu

Angle Editorial

Portada

4. Néstor Luján: Entre el rostre i la màscara

Enric Vila

Primera edició: 2003

ISBN: 84-96103-36-6

70 pàgines

 

Guanyador del premi IDEES Assaig Breu 2003

Resum

¿Per què l'escriptor Néstor Luján (1922-1995) no va arribar a construir una obra literària d'alta volada, tot i el seu talent i les grans expectatives que havia despertat a primers dels anys 40 en l'entorn intel·lectual de Destino i especialment en Josep Pla? ¿Per què, a partir d'un cert moment, Luján va preferir posar l'art en la vida i no en l'obra, i substituir la seva veu interior per la d'un personatge de la seva creació que el va anar convertint en un espectador impotent de si mateix? En aquest llibre el periodista Enric Vila assaja respostes convincets a aquestes preguntes.

L'autor converteix un article de Luján publicat a Destino el desembre de 1947 en el símbol de la rendició artística de Luján, i en el punt de partida de la transició gradual del dandi rebel i perfectament organitzat contra la felicitat, al Luján hedonista.

Visió obliqua i sense concessions de l'erm intel·lectual de la postguerra espanyola, Néstor Luján; entre el rostre i la màscara és un pamflet que enlluerna, escrit amb un estil incisiu i sense aturador, dotat d'una rara penetració psicològica.

Fet i fet, aquest escrit alhora implacable i sensible, guanyador del II Premi IDEES d'Assaig Breu 2003, va més enllà de la peripècia biogràfica d'un autor concret per esdevenir una apassionada defensa del difícil camí de l'artista o de l'intel·lectual en temps difícils per a la llibertat de creació i pensament.

ENRIC VILA (Barcelona, 1972) és llicenciat en Història Contemporània i en Periodisme.

És autor del llibre Què pensa Heribert Barrera (Dèria, 2001) i publica cada dilluns una entrevista a la contraportada del diari Avui. Està preparant una tesi doctoral sobre Néstor Luján i és membre del departament de recerca de la Facultat de Comunicació Blanquerna, Universitat Ramon Llull, Barcelona. Abans de dedicar-se al periodisme va intentar viure de la música.

PREMSA

 • FAULÍ, J. "Interès per Nèstor Luján". A: Avui (25 de gener de 2004), pàg. 29.
 • VILA, E. "Nèstor Luján i les il·lusions perdudes". A:Avui (3 de febrer de 2004), pàg. 20. [Rèplica a l'article de Josep Faulí sobre el periodista i escriptor] • Envia a un amic Envia a un amic Compartir Meneame.net Del.icio.us DiggIt! Google Facebook Twitter

  Documents relacionats

  avís legal | crèdits | contactar | backoffice

  Tapineria, 10, 3r | 08002 Barcelona | Tel. +34 93 887 63 70

  © 2017 Centre d'Estudis de Temes Contemporanis