IDEES, revista de temes contemporanis

RSSPortada

logotip Colecció Temes Contemporanis

Col·lecció Temes Contemporanis

Editorial Proa

Portada

19. Globalització i identitats. Claus polítiques i jurídiques

Javier de Lucas

Primera edició: 2003

ISBN: 84-7306-866-1

125 pàgines

 

Resum

Globalització i identitat són dues de les més importants claus d'interpretació d'aquest començament de segle XXI. Per a Javier de Lucas, la reivindicació del reconeixement de l'especificitat identitària no és només una reacció davant el moviment homogeneïtzador del model imperant de globalització, sinó que constitueix un factor decisiu en el procés de transformació de la política, de les seves categories i de les seves institucions.

Per això, a diferència del que es fa sovint, l'autor no aborda la tensió entre globalització i identitat des de la dimensió cultural, sinó des d'alguns aspectes de l'àmbit polític i jurídic, tot explorant alhora els indicis de reconstrucció de les «noves identitats» sorgides del darrer procés de globalització. De Lucas s’interessa, concretament, per les identitats culturals i nacionals i per les noves identitats produïdes pels processos migratoris que, en ambdós casos, obliguen a replantejar qüestions bàsiques del vincle social i del contracte polític amb la ciutadania.

La clau de la discussió consisteix a prendre’s seriosament el pluralisme normatiu com a factor bàsic de legitimitat democràtica, i això implica, entre altres coses, revisar alguns supòsits bàsics de la teoria liberal de la democràcia; adoptar mesures orientades a admetre institucionalment el caràcter pluricultural de l’esfera pública, i regular el reconeixement del drets dels agents de la diferència cultural a la participació en la decisió i en la gestió política des de la seva pròpia diferència.

Enfront del risc, tantes vegades denunciat, que el debat identitari actuï com una cortina de fum que oculti els problemes reals ?els d’igualtat, els de participació real en el poder i la riquesa?, el professor De Lucas subratlla que aquest debat és, precisament, un indicador dels termes reals en què es presenten aquests problemes de justícia entre grups.

Per tot això, resulta evident l’oportunitat i la transcendència de plantejar, des d’aquesta perspectiva, una reflexió sobre globalització i identitats a Catalunya i a Espanya, i contribuir així a l’acomodació política ?i no sols jurídica? del pluralisme cultural i nacional.

Sumari


Preàmbul.

Advertències per a situar el debat.
  Les identitats en el procés de globalització
  De l'infern de la identitat a la creació de les identitats culturals
  Al voltant de la contraposició entre globalització i identitats: quatre aspectes de la complexitat del procés de globalització

Prejudicis en l'ús polític de les identitats culturals.
  Les «identitats assassines»: la querella de la identitat formulada en termes innegociables
  La identitat cultural, clau de la pertinença i l'exclusió
  Paradoxes del discurs identitari en les societats multiculturals

El reconeixement jurídic de les identitats culturals. Identitats culturals i drets humans.
  El dret a la cultura com a dret a la identitat cultural. Els drets culturals
  La identitat cultural com a causa de discriminació en el reconeixement i exercici dels drets
  Diferències culturals i conflictes jurídics

Identitat cultural i globalització: el cas de la identitat europea.

Algunes qüestions obertes.

Bibliografia.


Envia a un amic Envia a un amic Compartir Meneame.net Del.icio.us DiggIt! Google Facebook Twitter

Documents relacionats

avís legal | crèdits | contactar | backoffice

Tapineria, 10, 3r | 08002 Barcelona | Tel. +34 93 887 63 70

© 2017 Centre d'Estudis de Temes Contemporanis