IDEES, revista de temes contemporanis

RSSPortada

logotip IDEES Assaig Breu

Col·lecció IDEES Assaig Breu

Angle Editorial

Portada

3. El clergue i el bufó

Ramon Camats

Primera edició: 2002

ISBN: 84-96103-19-6

93 pàgines

 

Resum

El clergue i el bufó, que ha obtingut una menció especial del jurat del Premi IDEES Assaig Breu en la seva primera edició (2002), és una reflexió sobre l'assaig breu tal com apareix en els mitjans de comunicació escrits: diaris i revistes, en forma d'articles d'opinió.

L'autor examina els diversos topants de l'articulisme periodístic: la creativitat forçada, a partir de la qual esbossa una teoria del treball de l'escriptor; la limitació de l'espai que obliga a la condensació i, de retruc, els perills de la foscor i de la banalitat; la retòrica del discurs, entesa com a eina didàctica, com a font de plaer estètic i com a forma de persuassió i, per fi, la dialèctica de la veritat i l'opinió.

La justificació del títol es troba en el seu elogi del bufó, model que personifica la crítica de les veritats establertes que fan pudor de cadaverina, enfront del clergue, símbol del dogmatisme. Així -diu l'autor - la ironia, la comicitat benvolent, l'humor i fins i tot la sàtira, que representen el punt de vista del riure, manifesten una visió del món més profunda i crítica que la més fulminant de les al·legacions.

RAMON CAMATS I GUÀRDIA (Oliola, la Noguera, 1963) és doctor en Filosofia per la Universitat Autònoma de Barcelona.

Assagista, ha obtingut dos cops el premi "Josep Vallverdú" d'assaig, els anys 1997 i 2000, amb les obres Les emocions del poder i El llegat d'Antígona, respectivament, publicades per Edicions 62.

Membre del consell assessor de la revista Transversal de cultura contemporània, ha estat articulista de diversos diaris: Diario de Lleida, Nou Diari, La Mañana, ha publicat diversos articles a la revista Ilerda, al Ressò de Ponent, i a Lieux Littéraires de la Universitat Paul Valéry de Montpeller; a hores d'ara escriu regularment a Segre.

Actualment treballa a la Unitat de Formació Permanent del Professorat de l'Institut de Ciències de l'Educació de la Universitat de Lleida.

Sumari


Abans de començar.

De l'escriure (substància).

De la inspiració i del treball (acció).

De l'assaig periodístic (lloc).

De la brevetat i de l'extensió (quantitat).

De la retòrica (qualitat).

De l'accent irònic (to).

De la insolència satírica (intenció).

De la llibertat d'expressió (relació).

El clergue i el bufó (finalitat).

Digressió final.

Notes.


Envia a un amic Envia a un amic Compartir Meneame.net Del.icio.us DiggIt! Google Facebook Twitter

Documents relacionats

avís legal | crèdits | contactar | backoffice

Tapineria, 10, 3r | 08002 Barcelona | Tel. +34 93 887 63 70

© 2017 Centre d'Estudis de Temes Contemporanis