IDEES, revista de temes contemporanis

RSSPortada

logotip Colecció Temes Contemporanis

Col·lecció Temes Contemporanis

Editorial Proa

Portada

21. La filosofia intercultural de Raimon Pannikar

Ignasi Boada

Primera edició: 2004

ISBN: 84-7306-887-4

231 pàgines

 

Resum

El filòsof i teòleg català Raimon Panikkar s’ha convertit amb els anys en un pensador de referència en el debat internacional a l’entorn del diàleg interreligiós i intercultural. És remarcable que es tracti d’un autor que hagi viscut la interculturalitat d’una manera ben central al llarg de la seva existència. Els llargs períodes passats a Europa, Amèrica i Àsia han deixat una petjada inesborrable en el seu pensament i en la seva vida, perquè el pensament no és indiferent a la vida sinó que, en pensar, recollim la vida i la recordem. Panikkar ha tingut contactes estables amb la major part dels corrents de pensament contemporanis, i els ha comprès a la llum de la meditació sobre els textos fonamentals de les diferents tradicions culturals i religioses de la humanitat.

La seva interculturalitat no es limita, doncs, a un intent de comprendre la pluralitat en l’espai, sinó també en el temps. De fet, una de les idees més reconfortants de Panikkar és no veure en la pluralitat ni una situació que cal superar, ni un obstacle per a la realització d’una forma millor de convivència, ni una realitat a la qual ens hem de resignar. Panikkar veu en la pluralitat cultural i religiosa una de les grans riqueses de la humanitat.

L’associació Intercultura i el Centre UNESCO de Catalunya van tenir la feliç idea de reunir a Barcelona –en un simposi internacional celebrat el febrer del 2002– un grup de persones que, al llarg dels anys, han mantingut un diàleg fecund, creatiu, intel•lectualment intens i personalment amable amb Raimon Panikkar. El volum que presentem conté l’escuma d’aquells dies d’intensa discussió sobre temes que, ara mateix, són ineludibles i que ens mostren la necessitat de pensar els reptes que tenim plantejats d’una manera sòlida i generosa.

Aquest llibre vol contribuir a donar continuïtat al diàleg iniciat aleshores i, amb aquesta finalitat, incorpora dos textos inèdits que enriqueixen les ponències del simposi: un de Robert Vachon, filòsof i exdirector de l’Institut Intercultural de Mont-real (Quebec), i un altre del mateix Raimon Panikkar, en el qual respon una per una les aportacions dels ponents.

Sumari


. Agustí Nicolau

Presentació. Un simposi necessari per a una obra dialogant. Ignasi Boada

Pròleg. La filosofia intercultural, epifania d'esperança en un món ambivalent. Robert Vachon

Introducció. Una visita guiada pels tres móns de Raimon Panikkar. Scott Eastham
    L'estructura trinitària de la realitat i la intuïció cosmoteàndrica Jordi Pigem
    La consciència, el temps i la història en l'obra de Panikkar Francis X. D'Sa
    El pluralisme advàitic de Panikkar Joseph Prabhu
    Ciència, tecnologia i política en la filosofia de Panikkar Raúl Fornet-Betancourt
    Hermenèutica intercultural i interrligiosa Gerard Hall

Epíleg. Diàleg a diverses veus. Raimon Panikkar


Envia a un amic Envia a un amic Compartir Meneame.net Del.icio.us DiggIt! Google Facebook Twitter

Documents relacionats

avís legal | crèdits | contactar | backoffice

Tapineria, 10, 3r | 08002 Barcelona | Tel. +34 93 887 63 70

© 2017 Centre d'Estudis de Temes Contemporanis