IDEES, revista de temes contemporanis

RSSPortada

Fora Col·lecció

Portada

6. Cap a una nova administració

Salvador Estapé Triay

Primera edició: 2003

ISBN: 84-7306-899-8

204 pàgines

 

El Pla Governamental CAT21 com a model d'innovació de l'Administració de la Generalitat de Catalunya

Resum

La recuperació de l’autogovern de Catalunya fa més de vint anys va permetre la reinstauració, el creixement i la consolidació de l’administració de la Generalitat de Catalunya. Avui és la principal prestadora de serveis públics del país i estén la seva activitat en gairebé tots les àmbits socials.

El període de desenvolupament de l’administració catalana ha coincidit amb una època de transformacions en molts dels paradigmes en els quals es basaven les societats occidentals. Aquests canvis, alguns en l’entorn socioeconòmic general i d’altres en les concepcions i valors de les persones, tenen profundes implicacions en les organitzacions socials i, es clar, també en les administracions públiques. La innovació contínua es fa més necessària que mai perquè no es tracta tant de modernitzar l’administració en el sentit de passar d’un estadi a un altre sinó construir un model que faci de la flexibilitat i l’adaptació qualitats inherents al seu funcionament. Cal, també, consensuar els valors i principis que han de regir la gestió d’allò que és públic i que han de legitimar l'organització i l'actuació de les administracions modernes. Conceptes com transparència i participació s’han de sumar als de legitimitat i democràcia, eficàcia i eficiència.

L’administració catalana ha de ser una eina del Govern al servei de les persones, un reflex coherent del què ambicionem com a col•lectivitat. Però això no serà possible sense reformar de forma efectiva alguns dels procediments i actituds que encara en determinen el funcionament. La innovació afecta àmbits múltiples: els servidors públics han de convertir-se en veritables servidors civils; els sistemes interns de gestió han d’aprofitar les millores organitzatives i tecnològiques; la provisió dels serveis s’ha d’adaptar a una societat cada vegada més diversa i complexa; la formulació i comunicació de les estratègies i dels objectius, i la seva avaluació amb criteris de responsabilitat s’ha d’incorporar en la praxi administrativa.

El Pla Governamental CAT21 ha permès transitar les primeres etapes del procés de canvi i ha posat les bases conceptuals i metodològiques d’un nou model d’administració que haurà de concretar-se en un futur immediat. El moment és propici perquè l’administració catalana ha assolit aquell nivell de maduresa que condueix a la necessitat de replantejar les bases sobre les quals ha funcionat durant els darrers anys.

Sumari


.

Pròleg.

Introducció. Coordinació de polítiques públiques i desenvolupament estratègic: una aproximació al Pla Governamental CAT21.

PRIMERA PART.
  AGENDA DE REFORMES PER A UNA ADMINISTRACIÓ PÚBLICA DEL SEGLE XXI: ESCENARIS, PARADIGMES I PROPOSTES
 1. Introducció
 1. La reforma administrativa a Occident
 1. Criteris per a una nova reforma
 1. Amenaces i oportunitats en els possibles escenaris
 1. Propostes per a nous escenaris
 1. El cas especial de les tecnologies de la informació
 1. Epíleg. Cap a un nou paradigma

SEGONA PART.
  LA INNOVACIÓ EN L'ADMINISTRACIÓ
 1. El Pla Governamental CAT21
 1. La coordinació de políques públiques
 1. Prospectiva i estratègia
 1. El nou model d'Administració de la Generalitat per al segle XXI
 1. Conclusions

Bibliografia.


Envia a un amic Envia a un amic Compartir Meneame.net Del.icio.us DiggIt! Google Facebook Twitter

Documents relacionats

avís legal | crèdits | contactar | backoffice

Tapineria, 10, 3r | 08002 Barcelona | Tel. +34 93 887 63 70

© 2018 Centre d'Estudis de Temes Contemporanis