IDEES, revista de temes contemporanis

RSSPortada

imprimir

De colors, sentiments i raons

Diari de les idees | 06/07/2012

Imagen articulo

Algunes de les 1434 penyes barcelonistes -la xifra impressiona- es troben a llocs tan allunyats de Catalunya com Nova Delhi, Manaus o Tòquio. El Barça és el Barça! Ara: aquest amor per l'equip blaugrana significa que a la Índia, al Brasil o al Japó el catalanisme sigui hegemònic? És evident que no. Una cosa són els sentiments esportius, i una altra de ben diferent les raons polítiques. Sovint van units, però a l'hora de la veritat cada cosa té el seu lloc. L'efervescència emocional que, a Catalunya, ha generat el triomf de la selecció espanyola de futbol s'ha de llegir en aquesta clau. Alguns mitjans han conreat la fantasia de que això significava un repunt important del nacionalisme espanyol a Catalunya. En tot cas, els colors, els sentiments i les raons són, i continuaran sent, tres coses ben diferents.


A fi i efecte d’il·lustrar les relacions complexes en les relacions identitàries, us adjuntem l’article de Joan Ramon Resina, La política de les identitats culturals, publicat al número 7 de la revista IDEES (Juliol-setembre de 2000).
 
Les cultures –interculturals per la seva pròpia naturalesa– es veuen sacsejades avui per una munió de factors (les diàspores, la hibridació cultural, la globalització, la formació de noves fronteres) que fan que sigui impensable estudiar la cultura com un fenomen homogeni. L’autor proposa elaborar un concepte d’universalisme sense contingut previ, que permeti la convergència dels particularismes per poder, així, construir la convivència moderna sense menystenir les petites unitats socials i nacionals.
 

Envia a un amic Envia a un amic Compartir Meneame.net Del.icio.us DiggIt! Google Facebook Twitter
avís legal | crèdits | contactar | backoffice

Tapineria, 10, 3r | 08002 Barcelona | Tel. +34 93 887 63 70

© 2017 Centre d'Estudis de Temes Contemporanis