IDEES, revista de temes contemporanis

RSSPortada

imprimir

Un motor poc autònom

Opinió | 14/02/2009

El cas de la Padània

Imagen articulo

Més de 15 milions d'habitants i un 32% del PIB estatal. Autèntic motor econòmic del país, el Nord-oest d'Itàlia pateix avui en dia un dèficit d'infraestructures que pot llastar la seva competitivitat. Una major coordinació entre administracions és clau per millorar la situació. Hom hi veurà més d'un paral•lelisme amb Catalunya.


La macroregió del Nord-oest d'Itàlia, que inclou Llombardia, Piemont, Ligúria i la Vall d'Aosta, és la locomotora econòmica del país. Ciutats com Milà, Torí i Gènova capitanegen un territori que és el cor productiu italià, però que en matèria de mobilitat arrossega un dèficit que pot acabar condicionant el seu futur.

Així ho assegura l'autor de l'informe que publiquem a www.idees.net, Marcello Tadini, que explica amb detall el complex entramat de competències en matèria de mobilitat a la zona, fruit de la descentralització del poder estatal que s'està duent a terme a Itàlia els últims vint anys. Això està portant a un “policentrisme administratiu” que defineix la governança de les infraestructures de transport.

La clau per avançar en la planificació i execució de les infraestructures necessàries és una millor coordinació (com també col•laboració, transparència i consens) entre les administracions estatal, regional, provincial i municipal, donat que totes quatre intervenen en la presa de decisions. Aquesta nova cultura ha de resoldre un requeriment urgent d'inversions en infraestructures que suportin els grans corredors europeus que passen per la zona – Lisboa-Kiev i Rotterdam-Gènova – però també la viabilitat regional i la mobilitat urbana. La descongestió de les àrees metropolitanes com a nodes de comunicacions i la millora de la xarxa de vies de mitjana distància han de complementar les grans infraestructures. I sobretot, al motor econòmic d'Itàlia li cal una major celeritat en la resposta a aquests problemes.

Envia a un amic Envia a un amic Compartir Meneame.net Del.icio.us DiggIt! Google Facebook Twitter
avís legal | crèdits | contactar | backoffice

Tapineria, 10, 3r | 08002 Barcelona | Tel. +34 93 887 63 70

© 2017 Centre d'Estudis de Temes Contemporanis