IDEES, revista de temes contemporanis

RSSPortada

imprimir

Escòcia: L’extrema calma d’Europa

Recerca | 26/03/2008

El cas d’Escòcia

Imagen articulo

La immigració recent està compensant el despoblament històric. El nombre d’estrangers, però, encara és baix (1%), fins i tot quan s’hi inclouen els grups ètnics que fa temps que hi estan establerts (3% en total). L’ambient actual és relaxat, encara que l’animositat contra l’islam i l’ augment de la immigració podrien canviar aquest panorama.


Tradicionalment Escòcia ha estat més un país d’emigrants que no pas d’immigrants. Des de la dècada de 2000, però, aquesta tendència s’ha anat invertint com a conseqüència d’una major prosperitat econòmica, que està suposant una afluència neta de nouvinguts. De moment, en termes generals es tracta d’un augment modest que representa únicament un 1% de la població.

Malgrat això, el nombre de persones que pertanyen a les comunitats conegudes com «negres i d’ètnies minoritàries» (BME en anglès) és una mica més alt (2%). Aquests grups tenen orígens diferents, que es corresponen a grans trets amb les antigues possessions colonials, i la major part són britànics de segona o tercera generació. Pel que fa a les actituds i percepcions, no sempre es fa la distinció entre els immigrants i aquests ciutadans que fa temps que hi estan establerts.

La interacció entre grups acostuma a ser tranquil•la, sense importants expressions polítiques de xenofòbia. Tot i això, el nombre d’incidents racistes aïllats està augmentant, fet que es barreja amb una major intranquil•litat en relació amb el radicalisme islàmic. L’impacte en els mitjans de comunicació de situacions més intenses en altres parts del Regne Unit és un factor que pot contribuir a aquesta evolució.

Envia a un amic Envia a un amic Compartir Meneame.net Del.icio.us DiggIt! Google Facebook Twitter
avís legal | crèdits | contactar | backoffice

Tapineria, 10, 3r | 08002 Barcelona | Tel. +34 93 887 63 70

© 2017 Centre d'Estudis de Temes Contemporanis