IDEES, revista de temes contemporanis

RSSPortada

imprimir

Síria: quin és el límit?

Diari de les idees | 24/02/2012

Imagen articulo

La situació actual de Síria comença a recordar perillosament la de Bòsnia a començaments de la dècada del 1990, i no perquè les arrels del problema siguin de cap manera semblants, sinó per l'actitud abúlica i vacil·lant de la comunitat internacional. El govern d'Al-Assad està convertint la ciutat d'Homs en una cosa que cada cop s'apropa més a la martiritzada Sarajevo. Tal com va passar fa dues dècades, la majoria de països contemplen aquesta devastació amb incomoditat però no actuen. Les grans potències, per suposat, observen el patiment de la població civil només des de la consciència de formar part d'un complex escaquer, és a dir, des d'una freda i calculada distància. Aquesta mirada indiferent de vegades es camufla sota una còmoda i polivalent denominació: la de la imparcialitat. Les conseqüències de la falsa "imparcialitat" amb que el món, i molt especialment la Unió Europea, van basar la seva política als Balcans ara fa vint anys estan a la vista. Es tradueixen sobretot en descrèdit i en deslegitimació. La inhibició internacional també pot basar-se sovint en determinats tecnicismes jurídics (o pseudojurídics) però al capdavall el resultat és el mateix: el patiment absolutament injustificat de persones innocents i indefenses.


La història de la globalització no és només econòmica: també és la història de l’aspiració a un dret i una justícia internacionals, a que l’activitat humana sigui enfortida amb la llei, els drets i les responsabilitats. És per això que qualsevol resposta justificable a l’11 de setembre ha de ser consistent amb els principis de llibertat, democràcia i justícia, així com amb les aspiracions a la seguretat, el dret i l’administració imparcial de justícia d’una societat internacional.

Convidem el lector a rellegir aquesta lúcida reflexió de David Held arran dels fets de l'11 de setembre de 2001 (revista IDEES 12, Octubre-desembre 2001), que situa la noció de justícia en el nou context del món globalitzat.

 


 

 

 

Envia a un amic Envia a un amic Compartir Meneame.net Del.icio.us DiggIt! Google Facebook Twitter
avís legal | crèdits | contactar | backoffice

Tapineria, 10, 3r | 08002 Barcelona | Tel. +34 93 887 63 70

© 2017 Centre d'Estudis de Temes Contemporanis