IDEES, revista de temes contemporanis

RSSPortada

imprimir

Gestionar la complexitat

Recerca | 14/07/2009

Les infraestructures al sistema federal suís

Imagen articulo

Suïssa és un dels països amb el sistema federal més desenvolupat d’Europa. El govern de la Confederació Helvètica i els 26 cantons que la composen han de gestionar la divisió vertical de les competències. S’han detectat els problemes i s’estan solucionant satisfactòriament.


De qui són les competències per construir carreteres i ferrocarrils en un sistema federal i qui les finança? El govern, els cantons o els ajuntaments? Suïssa sempre es posa com a model de federalisme desenvolupat, però realment és un sistema eficient? Durant molts anys, el poder de decisió en les infraestructures de mobilitat ha estat sotmès a un complicat sistema de concertació i finançament, que tot i funcionar raonablement bé no era plenament satisfactori.

Tal i com ens explica el professor Tristan Chevroulet, ara tot just s’engega un nou model federal on es defineixen clarament les competències de cadascú, on la titularitat de la infraestructura marca qui la decideix i qui la paga, sense oblidar la concertació entre administracions i les directrius generals de mobilitat. Sembla que funciona. Mentrestant, Suïssa aposta per la màxima eficiència de les infraestructures abans que construir-ne de noves. El seu paisatge té un valor massa alt.

Envia a un amic Envia a un amic Compartir Meneame.net Del.icio.us DiggIt! Google Facebook Twitter
avís legal | crèdits | contactar | backoffice

Tapineria, 10, 3r | 08002 Barcelona | Tel. +34 93 887 63 70

© 2017 Centre d'Estudis de Temes Contemporanis