IDEES, revista de temes contemporanis

RSS



Portada

imprimir

Pioner de llibertats

Agenda | 02/10/2009

Landsbergis, expresident de Lituània, a Barcelona

Imagen articulo

Provinent del moviment independentista Sajudis, Vytautas Landsbergis va ser el primer president de Lituània, el país que va engegar la desmembració de l’URSS. No van ser moments fàcils, ja que entre altres coses, les tropes soviètiques van provar d’envair la nova república. Landsbergis serà a Barcelona dins les jornades “Arquitectes de la nova Europa”


Lituània va ser la primera república soviètica en proclamar la seva independència l’11 de març de 1990. El seu primer cap d’estat va ser Vytautas Landsbergis (Kaunas, 1932), un musicòleg que havia participat a la fundació, dos anys abans, del moviment independentista lituà Sajudis, la primera oposició parlamentària organitzada a l’URSS. Landsbergis, com a president del Consell Suprem de Lituània, va impulsar i presidir la sessió del parlament que va engegar la secessió. Després es va haver d’enfrontar a un intent d’invasió de les tropes soviètiques i als dubtes inicials dels països occidentals per reconèixer la independència de Lituània i les altres repúbliques bàltiques.

Des de 1992 Landsbergis ha exercit com a diputat al parlament lituà, el Seimas, durant quatre legislatures, exercint com a líder de l’oposició i també com a president de la cambra entre 1996 i 2000. Des de 2004 és diputat al Parlament Europeu, on ha destacat per voler prohibir la simbologia comunista als països de la Unió. Vytautas Landsbergis participarà a les jornades “Arquitectes de la nova Europa”, organitzades pel Centre d’Estudis de Temes Contemporanis, que se celebraran a Barcelona els dies 7 i 8 d’octubre.


Envia a un amic Envia a un amic Compartir Meneame.net Del.icio.us DiggIt! Google Facebook Twitter
avís legal | crèdits | contactar | backoffice

Tapineria, 10, 3r | 08002 Barcelona | Tel. +34 93 887 63 70

© 2017 Centre d'Estudis de Temes Contemporanis