IDEES, revista de temes contemporanis

RSSPortada

imprimir

Catalunya: Líders en immigració

Recerca | 06/04/2008

Estudi comparatiu internacional: Catalunya i altres casos

Imagen articulo

Els països de parla catalana lideren el rànquing de la UE en acollida d’immigrants. Catalunya apunta a un model singular, limitat en competències però sensible a la cohesió social i cultural. De moment, el model ofereix bones perspectives d’integració; en comparació a altres territoris, hi destaca una baixa conflictivitat, brots molt acotats de xenofòbia i una tendència menor a la marginalitat.


L’estudi encarregat pel Centre d’Estudis de Temes Contemporanis (CETC) a diversos experts internacionals, permet algunes conclusions. En un conjunt de 12 casos comparables (per magnitud, situació política i/o realitat cultural), els Països Catalans hi despunten tot fregant el 15% d’estrangers, arribats en pocs anys i de procedència molt diversa. Això col•loca el nostre país al capdamunt de la llista de la UE, i en l’escena internacional s’aproxima a estats com Suïssa (amb un percentatge d’estrangers superior però més d’origen europeu).

El lideratge també es pot estendre al model de convivència, perquè a diferència d’altres casos estudiats, el fort flux migratori no ha provocat conflictes de relleu. L’absència de corrents xenòfobs destacats, fenòmens de marginalitat menors o un apreciable creixement econòmic indiquen, entre d’altres símptomes, que els costos socials de la immigració han estat de moment ben assumibles. Caldrà esperar, naturalment, a veure com evoluciona la realitat en els propers anys.

Les arrels d’aquest particular patró de convivència poden ser diverses. D’una banda, els factors diguem-ne imprevisibles: el caràcter recent del procés, la bona marxa de l’economia, les vàlvules que ofereix l’economia submergida, la baixa natalitat dels autòctons... D’altra banda, és evident que els factors previsibles també han tingut el seu pes: unes polítiques poc punitives (per convicció o per manca de competències), uns serveis d’acollida molt descentralitzats, una integració cultural encoratjada però no forçada... Tot indica que cal aprofundir en aquesta línia si es vol afiançar el model esmentat.

Envia a un amic Envia a un amic Compartir Meneame.net Del.icio.us DiggIt! Google Facebook Twitter
avís legal | crèdits | contactar | backoffice

Tapineria, 10, 3r | 08002 Barcelona | Tel. +34 93 887 63 70

© 2017 Centre d'Estudis de Temes Contemporanis