IDEES, revista de temes contemporanis

RSSPortada

imprimir

Lisboa sempre decideix

Recerca | 23/04/2009

La planificació de les infraestructures a Portugal

Imagen articulo

Sense descentralització al continent, totes les decisions sobre infraestructures a Portugal es prenen des de l’Estat. Ni tan sols els municipis tenen espais nítids d’influència. Sense interlocució regional, altres actors pugnen per incidir a les decisions de Lisboa.

Portugal és un estat totalment centralista en la presa de decisions sobre les infraestructures. Només els arxipièlags de Madeira i les Açores, amb una certa autonomia, tenen marge de maniobra. L’Estat decideix gairebé sol sobre carreteres, línies ferroviàries, ports i aeroports, i ho fa sota el mandat constitucional de fomentar la cohesió territorial i nacional. És un cas poc freqüent a Europa. Tot i això, la centralització no significa consens.

Com afirma Carlos Nunes en un estudi sobre la governança de les infraestructures a Portugal, la manca d’interlocutors institucionals a les regions fa que altres actors, com el sector privat organitzat o la societat civil, tinguin capacitat d’influència en la planificació estatal. Es va demostrar a la tria de la ubicació del nou aeroport de Lisboa. Aquesta voluntat és més nítida al nord, a l’entorn de Porto, que percep que el govern portuguès afavoreix en excés Lisboa en les seves polítiques. Les pressions a favor de privatitzar algunes infraestructures clau i la futura regionalització política de ben segur canviaran aquest escenari.

Envia a un amic Envia a un amic Compartir Meneame.net Del.icio.us DiggIt! Google Facebook Twitter
avís legal | crèdits | contactar | backoffice

Tapineria, 10, 3r | 08002 Barcelona | Tel. +34 93 887 63 70

© 2018 Centre d'Estudis de Temes Contemporanis