IDEES, revista de temes contemporanis

RSSPortada

imprimir

Quantitat abans que qualitat

Recerca | 15/02/2008

L'impacte econòmic de la immigració a Catalunya

Imagen articulo

Catalunya registra xifres d'immigració elevades, fent augmentar la producció però sense evitar que la productivitat disminueixi. La immigració té efectes lleugerament positius en els salaris i el benestar, encara que els reptes plantejats en ensenyament i en pressió demogràfica poden hipotecar el futur del país.


Els investigadors de l'IAE-CSIC Fernández-Huertas i Ferrer i Carbonell defensen que a Catalunya els beneficis de la immigració són motiu de polèmica. En un estudi del 2008 encarregat pel CETC, opten per situar-se en una posició intermèdia que els permet revocar tant les veus massa optimistes com les clarament alarmistes. El que és indiscutible és l'increment considerable de la població, arran de l'arribada d’uns 0,7 milions de persones en menys de deu anys, portant la quota de ciutadans estrangers a prop del 15% –quan a països veïns l’equivalent va trigar unes quatre dècades.

D'una banda hi ha molts nouvinguts que tenen poca formació acadèmica i un perfil de renda baixa i que, per tant, actuen com a complements de la mà d'obra existent. De l'altra, n'hi ha amb molta formació que contribueixen a la competició salarial i a la substitució en el mercat de treball. En general, els efectes de la immigració són positius però minsos i aporten un valor afegit molt limitat, ja que la producció de Catalunya ha augmentat un 3% anual de mitjana, mentre la productivitat no ha millorat i registra una caiguda anual de quasi 0,6% –ambdues xifres inferiors a les de la resta d'Espanya. El model que ha «escollit» l'economia catalana en els darrers anys és de baixa productivitat, un fet que no es pot imputar només als immigrants. Per exemple, tot i que el boom de la construcció s’ha recolzat en la nombrosa mà d'obra estrangera, en realitat respon a altres factors com el pessimisme quant a les pensions, els tipus d'interès baixos, la forta inversió estrangera, etc.

L'elevada taxa d'ocupació ha permès que la immigració no afecti el benestar del país i fins i tot ha alleujat la pressió d'una població cada vegada més envellida. Tanmateix, més que no pas una solució a llarg termini, sembla que ens trobem amb una aturada temporal -fins que els treballadors nouvinguts arribin a l'edat de jubilació. Pel que fa a l'ensenyament, l'impacte de la immigració és menor però podria empitjorar quan hi hagi més estudiants immigrants que en educació secundària.

El tema més preocupant, en conseqüència, és l'evolució demogràfica del país. Tot i que rebutgem estimacions de taxa de migració constant, els reptes són enormes. Aquest estudi planteja la necessitat de dur a terme polítiques d'integració fortes que no només responguin a motius ètnics o culturals sinó que obeeixin a raons econòmiques, amb l'objectiu de reforçar el rendiment educatiu, afiançar un benestar sostenible i assolir l’objectiu bàsic, que seria la millora de la productivitat.

Envia a un amic Envia a un amic Compartir Meneame.net Del.icio.us DiggIt! Google Facebook Twitter

Imatges


     Components del creixement de la població de Catalunya 1950-2006
  • icon
  •  Quota d'immigrants segons país d'origen
  • icon
  •  Projeccions del percentatge d'immigració per a Catalunya
  • icon
avís legal | crèdits | contactar | backoffice

Tapineria, 10, 3r | 08002 Barcelona | Tel. +34 93 887 63 70

© 2017 Centre d'Estudis de Temes Contemporanis