IDEES, revista de temes contemporanis

RSSPortada

imprimir

"Quin escàndol, aquí es juga!"

Diari de les idees | 29/06/2012

Imagen articulo

És potser la frase més cínica pronunciada mai en tota la història del cinema, i sens dubte una de les més divertides. La diu el comissari Renaud, a Casablanca, tot just després de passar-se moltes nits jugant en aquell local. Darrerament, aquest cinisme més aviat còmic ha arribat a punts culminants en relació al projecte Eurovegas: molts dels qui durant trenta anys van auspiciar més activament la transformació urbanística de la ciutat de Barcelona en clau de parc temàtic, ara clamen al cel, com el comissari Renaud: "Quin escàndol, aquí es juga!", van repetint. Doncs sí, aquí es juga. Aquí vivim en bona part del turisme. Pot agradar més o menys, però és així. En unes altres circumstàncies hom podria rebutjar aquest o altres projectes, és clar. Ara fóra una mostra d'irresponsabilitat, i fins i tot de menyspreu cap als milers i milers de catalans que estan a l'atur. Les disfuncions urbanístiques del nostre país són molt anteriors a aquest projecte, com bé saben els imitadors locals de l'entranyable comissari Renaud.


Per exemplificar la qüestió i les seves implicacions, us proposem la lectura de l’article de Josep Oliva, Modernitat, progressisme i models urbans, publicat al número 19 de la revista IDEES (Juliol/setembre 2003).

A través d’un recorregut urbanístic i sociològic per les característiques de la ciutat històrica i dels canvis successius que ha viscut fins als nostres dies, l’autor planteja el debat sobre el tipus de ciutat sostenible que ens cal cara al futur, incidint en els dos grans models urbans que existeixen –la ciutat pública i la ciutat domèstica–, i proposant la ciutat pública com a model urbà de futur progressista i sostenible.

Envia a un amic Envia a un amic Compartir Meneame.net Del.icio.us DiggIt! Google Facebook Twitter
avís legal | crèdits | contactar | backoffice

Tapineria, 10, 3r | 08002 Barcelona | Tel. +34 93 887 63 70

© 2018 Centre d'Estudis de Temes Contemporanis