IDEES, revista de temes contemporanis

RSSPortada

imprimir

Cortines de fum tòxic

Diari de les idees | 29/05/2012

Imagen articulo

A començaments d'estiu de l'any 1969 es va produir l'anomenada "Guerra del Futbol" entre Honduras i El Salvador. L'episodi fou efímer, però greu. Per suposat, el futbol hi tenia ben poc a veure: només va servir per emmascarar un seguit de velles tensions entre aquells dos països. Aquest fet històric no és cap novetat. Sovint, quan els governs tenen problemes, la temptació d'ocultar-los darrere d'una cortina de fum pot portar a propostes tan ofensives per a la dignitat dels col.lectius i de les institucions esportives que els representen com les que fa poc va fer públiques la presidenta de la comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre. En democràcia, la llibertat d'expressió no es pot modular parcialment i arbitràriament. Xiular els himnes o les autoritats és potser una pràctica inadequada, però també legítima. En si mateix, el soroll, vingui d'on vingui, no serveix de res. De fet, aquesta és potser la conclusió a la que acabarà arribant la presidenta Aguirre quan comprovi que, amb declaracions altisonants o sense, l'enorme dèficit ocult de la seva comunitat o algun dels grans projectes fallits que va liderar segueixen exactament on eren.


Us proposem, doncs, aquest article de Francisco Letamendia publicat al número 27 de la revista IDEES (Octubre/desembre de 2005)

El pla socialista de reforma autonòmica aprovat l’agost de 2003 va produir per contrast una impressió positiva en les perifèries nacionals. Però el seu text admetia dues lectures: la primera, pròpia d’una visió uniformitzadora de l’Estat, els desenvolupaments autonòmics de la qual s’inscriurien en els principis d’un autonomisme tècnic i simètric; la segona, basada en el federalisme plural, basat en la societat civil i de tipus participatiu, compatible amb l’autogovern democràtic i configurat de baix a dalt (bottom-up) dels territoris, regionals o nacionals, existents a l’Estat.

Envia a un amic Envia a un amic Compartir Meneame.net Del.icio.us DiggIt! Google Facebook Twitter
avís legal | crèdits | contactar | backoffice

Tapineria, 10, 3r | 08002 Barcelona | Tel. +34 93 887 63 70

© 2017 Centre d'Estudis de Temes Contemporanis