IDEES, revista de temes contemporanis

RSSPortada

imprimir

La factura del gas: Ucraïna

Opinió | 12/01/2011

Imagen articulo

Vint anys després de la independència de la Unió Soviètica, Ucraïna encara veu com Rússia marca la major part de la seva agenda política i internacional. El veïnat amb el gegant rus, que domina el subministrament d’energia de l’exrepública soviètica, explica el comportament electoral, les prioritats econòmiques i fins i tot l’adscripció religiosa dels ucraïnesos.


La població d’Ucraïna, república fundadora de la URSS, era en un principi partidària de mantenir la federació soviètica en 1990. Ara bé, després del cop d’estat contra Gorbatxov l’opinió pública va decidir-se ràpidament per la independència. Tot i ésser un país independent des de fa dues dècades, la influència de Moscou continua marcant el dia a dia de la política ucraïnesa.

Una de les causes és gairebé el 23% de població russa que viu a Ucraïna, que parla en rus i se sent ben còmoda sota la influència de Moscou. Un 26% de la població pertany al Patriarcat ortodox de Moscou, per un 50% al de Kiev. Però la principal raó del domini que exerceix Rússia es deu a una dependència econòmica extrema, causada per una estratègia econòmica desastrossa després de la secessió, i, sobretot, pel subministrament de gas rus, vital per la indústria i la població ucraïnesa.

No és difícil d’entendre que les relacions econòmiques i polítiques amb Rússia representin el tema més important en l’agenda interna i externa d’Ucraïna. Malgrat la independència.
 

Envia a un amic Envia a un amic Compartir Meneame.net Del.icio.us DiggIt! Google Facebook Twitter

Informació Addicional

avís legal | crèdits | contactar | backoffice

Tapineria, 10, 3r | 08002 Barcelona | Tel. +34 93 887 63 70

© 2018 Centre d'Estudis de Temes Contemporanis