IDEES, revista de temes contemporanis

RSSPortada

imprimir

A les portes del cel

Publicacions | 09/05/2008

Estímul al debat sobre immigració

Imagen articulo

L’obra que el Centre d'Estudis de Temes Contemporanis ha publicat el 2008 en català, A les Portes del Cel (Heaven’s Door), va suscitar una viva polèmica en el seu moment als EUA, essent qualificat de políticament incorrecta, excessivament liberal o acadèmicament impecable, segons la font. George J. Borjas, Catedràtic d’Economia i de Polítiques Socials a la Universitat de Harvard, és un dels principals estudiosos econòmics de la immigració als Estats Units.


Per a Borjas, la immigració és un component vital del canvi demogràfic i de l’economia dels Estats Units. En l’obra, cabdal per entendre el fenomen migratori, l’autor ens ofereix la seva visió de les portes del cel somniades per milers i milers d’immigrants. A partir del fet que al llarg dels vuitanta i noranta els EUA han acollit una mitjana anual de 730.000 immigrants legals, uns 200.000 il•legals i gairebé 100.000 refugiats, Borjas computa els beneficis de la immigració. Conclou que en les condicions actuals, perjudica els salaris dels treballadors menys qualificats i la productivitat, tot i que afavoreix el creixement en sectors de baix valor afegit, oferint un balanç final lleument negatiu. Essent ell mateix fill de la immigració, Borjas no qüestiona el fet migratori, sinó els seus ritmes i magnituds. Així, considera que les polítiques d’immigració han de poder discriminar en tant que no existeix un dret universal que reconegui que els individus puguin emigrar allà on vulguin. L’autor insisteix que els països receptors han de poder decidir quin tipus d’immigració volen, quants immigrants poden acollir i en quines condicions.
L’obra de Borjas incideix de ple en la discussió sobre la immigració. Segons ell, aquesta discussió se centra tres preguntes claus: 1. Els immigrants s'adapten bé als Estats Units? 2. Quin és el seu impacte en el mercat de treball? 3. Quina política d’immigració és la més beneficiosa per al país?

Envia a un amic Envia a un amic Compartir Meneame.net Del.icio.us DiggIt! Google Facebook Twitter
avís legal | crèdits | contactar | backoffice

Tapineria, 10, 3r | 08002 Barcelona | Tel. +34 93 887 63 70

© 2017 Centre d'Estudis de Temes Contemporanis