IDEES, revista de temes contemporanis

RSSPortada

imprimir

Aeroports ben servits

Recerca | 25/11/2008

Per una gestió individual dels aeroports catalans

Imagen articulo

Vistes les ampliacions en curs, la clau de futur per als aeroports catalans no passa tant per les xifres d’inversió com per la fórmula de gestió. L’actual model espanyol, centralitzat en benefici de Barajas, és l’obstacle principal per a les principals instal•lacions del país. Si els aeroports volen quedar ben servits, així com la població que els envolta, cal que es dotin d’un patró més individual.


En els propers anys, un aspecte més crucial que les inversions seran els acords i negociacions que els gestors dels aeroports estableixin amb les companyies aèries. Així ho sosté el professor Xavier Fageda, en l’informe realitzat per a www.idees.net. La gestió individualitzada, la més comuna a Europa i països anglosaxons de referència, és una fórmula que permet a l’aeroport negociar amb les companyies que consideri més adients. D’això en depenen també, en bona part, elements prioritaris com els vols intercontinentals, el tràfic de mercaderies o la intermodalitat entre avions, trens i vaixells.

L’actual gestió integrada, explica Fageda, obliga l’ens centralitzat espanyol (AENA) a encotillar les necessitats del conjunt d’aeroports espanyols. Això dificulta que l’aeroport de Barcelona pugui potenciar companyies de xarxa alternatives a Iberia i a les companyies de baix cost, per tal d’impulsar el tràfic de llarga distància. AENA tampoc no afavoreix que l’aeroport de Girona pugui reduir la dependència actual de Ryanair o que Reus intenti atraure vols regulars.

Aquestes conclusions es deriven d’una sèrie de constatacions. L’aeroport de Barcelona mostra avui poc tràfic intercontinental, molt per sota dels altres grans aeroports europeus. Hi ha una excessiva dependència d’una companyia aèria, Iberia, que ha decidit concentrar el gruix de la seva activitat a Madrid-Barajas. A més, la previsible saturació turística i la competència del tren d’alta velocitat són importants amenaces de futur. L’aeroport de Girona depèn d’una companyia aèria que, en qualsevol moment, pot decidir deslocalitzar la seva activitat. Finalment, a l’aeroport de Reus el domini relatiu dels vols xàrter britànics és excessiu.

Envia a un amic Envia a un amic Compartir Meneame.net Del.icio.us DiggIt! Google Facebook Twitter
avís legal | crèdits | contactar | backoffice

Tapineria, 10, 3r | 08002 Barcelona | Tel. +34 93 887 63 70

© 2018 Centre d'Estudis de Temes Contemporanis