IDEES, revista de temes contemporanis

RSSPortada

imprimir

Tornar a pensar

Diari de les idees | 09/03/2012

Imagen articulo

L’espectacular puixança tecnològica del segle XX contrasta amb els seus precaris resultats teòrics, tant en l’àmbit de la filosofia com de les ciències socials, empíriques i formals. L’absència de nous models abstractes, imprescindibles per fer viable qualsevol àrea del coneixement, conviden a tornar a pensar i a deixar de banda certes idees que provenen del segle XIX. El nou context socioeconòmic –la societat de la informació– també obliga a revisar els paràmetres polítics amb els quals ens vàrem orientar al llarg del segle XX.


Una de les coses que sorprenen més en l'era del Twitter i del mur del Facebook és la immensa quantitat de coses que es poden arribar a dir i a llegir al cap del dia. Aquesta loquacitat desbocada coincideix amb la pràctica desaparició del debat d'idees. I ara arriba la pregunta terrible: es tracta d'una paradoxa o bé d'una conseqüència lògica? Respondre aquesta pregunta provoca un cert vertigen, en la mesura que ens situa davant d'un mirall gens agradable. ¿Resulta simplement imaginable que els darrers grans debats de la cultura occidental s'haguessin pogut dur a terme amb píndoles de 140 caràcters, posem per cas? Algú creu de debò que es pot parlar de post-estructuralisme al mur del Facebook? En abstracte, la resposta és que sí, per suposat. El problema és que no vivim en un món abstracte, sinó en una realitat concreta on les coses són molt i molt diferents. Deixar de banda el món dels llibres -de paper o digitals: aquesta no és la qüestió- ha de comportar per força conseqüències substancials, de la mateixa manera que la irrupció massiva d'aquests objectes plens de lletres i d'idees també ens va transformar radicalment. No es tracta de ser un apocalíptic o un integrat tecnològic, sinó justament de no amagar el cap sota l'ala amb aquesta contraposició / excusa. Fem-nos la pregunta, doncs: és possible un veritable debat d'idees en l'era del Twitter?
Al número 8 d'IDEES (Octubre-desembre de 2000), ara fa 12 anys, l'actual director del CETC, Ferran Sáez Mateu, publicava l'article Tornar a pensar que adjuntem.
 

Envia a un amic Envia a un amic Compartir Meneame.net Del.icio.us DiggIt! Google Facebook Twitter

Informació Addicional

avís legal | crèdits | contactar | backoffice

Tapineria, 10, 3r | 08002 Barcelona | Tel. +34 93 887 63 70

© 2017 Centre d'Estudis de Temes Contemporanis