IDEES, revista de temes contemporanis

RSSPortada

imprimir

L'ideal republicà de Pettit

Opinió | 22/03/2010

Els complexos equilibris de la llibertat

Imagen articulo

Philip Pettit va explicar a Barcelona les claus d’una societat republicana, amb la llibertat com a no dominació al centre de la teoria. Va parlar de les seves aplicacions pràctiques i els seus límits. I va confessar que està preparant l’avaluació d’un dels seus deixebles confessos, José Luis Rodríguez Zapatero


Philip Pettit no entèn la llibertat de la persona si no és com a no dominació. Ho va deixar ben clar a la presentació del seu llibre Llibertat i govern: republicanisme, editat en català pel Centre d’Estudis de Temes Contemporanis. Aquesta llibertat s’ha de traduir en actituds actives de l’estat i de la pròpia societat. Per explicar-se, el politòleg va posar dos exemples. “Un cavall pot tenir la brida més solta o més curta. Però per més solta que estigui, si té brida no és lliure”. Com a contrapunt, posa l’exemple d’Ulisses: “Va triar ser lligat perquè sabia que no podria resistir el cant de les sirenes. Aquí ningú està atacant la seva llibertat personal, l’estan protegint”.

Per Pettit, mentre algunes ideologies apostarien per les brides i d’altres no acceptarien les cordes d’Ulisses, enmig se situa l’estat republicà: fomentar la llibertat sense atacar-la. Però, avisa, “la llibertat no és per covards, s’ha d’exercir i exigir, no val només consentir”.

El conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, que va cloure l’acte, va lloar el concepte republicà de llibertat personal i social i el va lligar a la tradició del catalanisme: “Hem de saber eliminar totes les formes de dominació, tant internes com externes, per construir una nació i una societat global més lliure inspirada en la igualtat i la justícia. Aquest sí que és un projecte de futur pel qual lluitar”.

Envia a un amic Envia a un amic Compartir Meneame.net Del.icio.us DiggIt! Google Facebook Twitter

Informació Addicional

avís legal | crèdits | contactar | backoffice

Tapineria, 10, 3r | 08002 Barcelona | Tel. +34 93 887 63 70

© 2017 Centre d'Estudis de Temes Contemporanis