IDEES, revista de temes contemporanis

RSSPortada

imprimir

Pettit i el republicanisme

Publicacions | 03/03/2010

La no-dominació com a ideal que guia la societat i l’Estat

Imagen articulo

Philip Pettit descriu a LLIBERTAT I GOVERN: REPUBLICANISME el corpus teòric fonamental per definir una societat republicana avui en dia. El Centre d’Estudis de Temes Contemporanis edita aquest clàssic modern en català i ens acosta a l’essència de la República com a forma social i de govern


La no-dominació, entesa com que ningú pugui interferir en la vida de l’altre a voluntat i amb impunitat, és l’eix principal del republicanisme com a filosofia política. Així ho explica Philip Pettit a Llibertat i govern: republicanisme, un dels llibres més influents en la teoria republicana dels últims anys. Des de Ciceró i Maquiavel fins als nostres dies, l’autor dibuixa el tronc històric que defineix l’essència de les idees republicanes, amb l’objectiu de refrescar-les i oferir-les a la societat moderna per ser aplicades i que puguin assolir els seus objectius.

Pettit sotmet la seva visió del republicanisme a una dialèctica amb les teories liberals i comunitàries, trobant-hi punts en comú però també diferències profundes, basades en la pròpia concepció de llibertat. Oposa la no-dominació igualitària republicana a la no-interferència liberal, i el concepte d’Estat comunitari, que pot imposar la llibertat, a un Estat que l’ha de garantir de forma activa sense tornar-se ell mateix una forma de dominació. A més, l’autor irlandès assenyala una condició fonamental pel funcionament de la República: una societat activa i organitzada que sotmeti constantment els seus governants a un escrutini de legitimitat democràtica. Aquest és un llibre que ofereix claus molt valuoses en l’escenari actual de desafecció i propostes autoritàries.

Envia a un amic Envia a un amic Compartir Meneame.net Del.icio.us DiggIt! Google Facebook Twitter

Informació Addicional

avís legal | crèdits | contactar | backoffice

Tapineria, 10, 3r | 08002 Barcelona | Tel. +34 93 887 63 70

© 2017 Centre d'Estudis de Temes Contemporanis