IDEES, revista de temes contemporanis

RSSPortada

imprimir

Com més petits, millor?

Publicacions | 07/05/2009

La viabilitat de les nacions segons la seva mida

Imagen articulo

En un món globalitzat on els mercats interns importen poc, els estats petits milloren posicions: poden respondre millor a les necessitats ciutadanes que els més grans, els quals tendeixen a la manca de cohesió política.
Quan un estat és gran es beneficia de la mida del seu mercat interior, però la major heterogeneïtat de la població dificulta satisfer les seves aspiracions. En un estat més petit hi ha menys beneficis d’escala però és més fàcil donar resposta democràtica a les demandes de la població. Així ho exposen Alberto Alesina i Enrico Spolaore a “La mida de les nacions”, on miren d’analitzar des de l’economia política el per què de les fronteres.
D’aquesta manera, en un context de conflicte i proteccionisme convenen estats més grans perquè acumulen més força per defensar l’essencial. En canvi, en una situació de pau i obertura comercial, els països petits que sàpiguen internacionalitzar el seu mercat tenen molts avantatges perquè conserven intacta la seva capacitat de satisfacció de les preferències democràtiques. I quan els estats petits són viables, el lliure comerç promou l’autonomia regional i les secessions, creant nous estats a partir d’altres més grans però menys efectius.

Envia a un amic Envia a un amic Compartir Meneame.net Del.icio.us DiggIt! Google Facebook Twitter

Informació Addicional

avís legal | crèdits | contactar | backoffice

Tapineria, 10, 3r | 08002 Barcelona | Tel. +34 93 887 63 70

© 2017 Centre d'Estudis de Temes Contemporanis