IDEES, revista de temes contemporanis

RSSPortada

imprimir

Eslovàquia: desenvolupament estable

Opinió | 06/10/2010

Imagen articulo

Eslovàquia, nascuda d’un procés de separació cordial amb Txèquia, viu un present d’estabilitat econòmica i política en el si de la Unió Europea. Només una certa tendència cap a l’atur i l’existència del nacionalisme xenòfob constitueixen taques als disset anys d’independència eslovaca


Txecs i eslovacs van decidir, en un moment donat, que no tenia gaire sentit continuar conformant un estat conjunt. Poca gent va saber trobar els beneficis a l’existència de Txecoslovàquia i, tranquil·lament i sense escarafalls, es van separar els uns dels altres. Des d’aquell 1993, Eslovàquia s’ha desenvolupat com a nou estat amb total normalitat, amb un sistema democràtic consolidat, plenament integrat a la UE i a l’euro i amb una economia sòlida i ben preparada per sortir de la crisi, tot i que amb un cert problema d’atur estructural.

 

Gairebé el 90% de la població són eslovacs, amb una minoria hongaresa que frega el 10%. La traducció política d’aquesta minoria és l’únic element que escapa a l’eix esquerra-dreta a la política eslovaca. Els hongaresos tenen un partit propi que representa els seus interessos, però alhora hi ha una formació eslovaca obertament xenòfoba envers aquesta minoria. La seva presència a diversos governs va causar, al seu dia, el retard de l’entrada a la UE, i, actualment, una distorsió al panorama polític d’aquest nou estat europeu.

 

 

Envia a un amic Envia a un amic Compartir Meneame.net Del.icio.us DiggIt! Google Facebook Twitter

Informació Addicional

avís legal | crèdits | contactar | backoffice

Tapineria, 10, 3r | 08002 Barcelona | Tel. +34 93 887 63 70

© 2017 Centre d'Estudis de Temes Contemporanis