IDEES, revista de temes contemporanis

RSSPortada

imprimir

Set d’asfalt

Opinió | 11/06/2009

Les infraestructures de transport a Galícia

Imagen articulo

La Xunta de Galícia ha apostat històricament per construir carreteres, mentre l’Estat s’ha dedicat a invertir en les grans connexions amb Portugal i la Meseta. El resultat és un país sense xarxa de Rodalies i amb importants dèficits de cohesió.


Fruit d’una sensació d’abandonament històric per part de l’Estat, el poder autonòmic gallec i la societat civil han fixat les seves prioritats en construir quilòmetres de carreteres i reclamar al poder central connexions amb Castella. Un cop fetes les autovies cap a Madrid i en marxa el tren d’alta velocitat, es fa més palés que mai que Galícia té importants problemes de comunicacions a nivell intern. Així ho assegura Miguel Pazos, autor d’un estudi sobre les infraestructures de transport a Galícia. No existeix xarxa de Rodalies, és necessari el cotxe per moure’s i les àrees metropolitanes pateixen greus col•lapses.

La dispersió de competències i objectius entre l’Estat, la Xunta i les autoritats locals han provocat una manca d’estratègia global que llasta el sistema d’infraestructures gallec i el fa poc sostenible. Tot just els últims anys es comencen a aplicar polítiques amb visió de país, encara incipients, i l’opinió pública comença a reclamar més i millor cohesió territorial a través de la xarxa ferroviària i el transport públic. El paper de lideratge de la Xunta és clau per reconduir la situació.

Envia a un amic Envia a un amic Compartir Meneame.net Del.icio.us DiggIt! Google Facebook Twitter
avís legal | crèdits | contactar | backoffice

Tapineria, 10, 3r | 08002 Barcelona | Tel. +34 93 887 63 70

© 2017 Centre d'Estudis de Temes Contemporanis