IDEES, revista de temes contemporanis

RSSPortada

imprimir

Ni població, ni territori, ni economia

Recerca | 27/11/2008

Desinversió sota qualsevol concepte

Imagen articulo

Es miri com es miri, les infraestructures de l’arc mediterrani estan infradotades. Les dades no resisteixen la comparació amb la regió de Madrid, sigui quin sigui el criteri que es faci servir. Això posa en perill el dinamisme d’una autèntica potència econòmica a nivell europeu.


Uns estudis encarregats per www.idees.net a diversos especialistes, i comentats pel geògraf J.V. Boira, posen de relleu diverses dades. En el marc espanyol, les comunitats de l’anomenat arc mediterrani (o EURAM) tenen fortes semblances. La més important, probablement, és que el seu dinamisme (40% de passatgers aeris, 63% de mercaderies per tren) no es tradueix en fortalesa, a l’hora d’aconseguir millores en les infraestructures de transport. Quan es fa la comparació amb la Comunitat de Madrid, el contrast és prou evident.

La zona de Madrid té una població i una superfície molt més reduïda, però la seva densitat urbana no estalvia inversions. Actualment disposa, per exemple, de més km de metro que Catalunya, el País Valencià i les Illes tots junts. En autopistes, lògicament, no podem dir el mateix; però en aquest terreny, Madrid es beneficia de més vies lliures de peatge. Les autopistes de pagament a Catalunya multipliquen en 450% les de la capital espanyola, i les del país Valencià en 350% (km/hab), resolent així la manca d’esforç públic per la via de la concessió privada.

Similarment, els aeroports de parla catalana representen el 40% dels passatgers de l’estat, per damunt del 25% de Madrid. A l’hora de les inversions, però, les xifres s’inverteixen. El greuge ha provocat saturació a l’arc mediterrani, on el 75% de les mercaderies han de ser transportades per carretera (la majoria de peatge), mentre Madrid usa camions només en un 46% dels casos. Tot plegat pot fer perillar el potencial econòmic de l’EURAM que, tot sigui dit de passada, també és molt superior a Madrid en gairebé tots els indicadors.

Envia a un amic Envia a un amic Compartir Meneame.net Del.icio.us DiggIt! Google Facebook Twitter
avís legal | crèdits | contactar | backoffice

Tapineria, 10, 3r | 08002 Barcelona | Tel. +34 93 887 63 70

© 2017 Centre d'Estudis de Temes Contemporanis