IDEES, revista de temes contemporanis

RSSPortada

imprimir

Menys democràcia, més independència

Opinió | 21/10/2010

Imagen articulo

Una anàlisi dels processos secessionistes a l’Europa dels 90 ofereix pautes que prenen interès quan altres nacions reclamen avançar cap a la sobirania. El principal punt en comú és que la manca de resposta democràtica dels vells estats comunistes va impulsar reivindicacions independentistes exitoses. Ara bé, Quebec, Escòcia, o Catalunya poden aprendre alguna cosa dels seus possibles predecessors?


L’actitud tancada i intransigent de l’estat matriu a l’hora d’impulsar reformes democràtiques i descentralitzadores va ser clau a l’hora de fer créixer les reivindicacions sobiranistes de les nacions que acollia. Aquests impulsos independentistes, poc o gens presents en un principi, es van convertir en hegemònics i van assolir l’èxit: la creació d’un nou estat. Aquesta és la principal pauta que es pot extreure dels processos secessionistes a Europa durant la dècada dels noranta. Les exrepúbliques soviètiques i les exrepúbliques iugoslaves en són exemples evidents.

Avui, ben entrat el segle XXI, altres nacions criden a la porta de la independència amb més o menys insistència. Quebec, Grenlàndia, Flandes, Euskadi, Escòcia, Irlanda del Nord i Catalunya acullen reivindicacions sobiranistes potents i estructurades. El punt de partida és ben diferent: formen part de democràcies liberals, no de règims comunistes.

Tot i aquesta coincidència, existeixen diferències importants entre elles: cinc d’aquestes set nacions tenen reconegut, d’una forma o altra, el seu fet nacional distintiu i un subjecte de sobirania propi. N’hi ha dos, però, que veuen com l’estat matriu nega la seva existència com a nació i el seu dret decisori. Aquestes dues nacions són Euskadi i Catalunya, que cada cop fusionen amb més força dos conceptes que remeten als processos independentistes dels noranta: més democràcia és més sobirania.

 

 
 

Envia a un amic Envia a un amic Compartir Meneame.net Del.icio.us DiggIt! Google Facebook Twitter
avís legal | crèdits | contactar | backoffice

Tapineria, 10, 3r | 08002 Barcelona | Tel. +34 93 887 63 70

© 2017 Centre d'Estudis de Temes Contemporanis