IDEES, revista de temes contemporanis

RSSPortada

imprimir

Kosovo: Un cas únic

Opinió | 04/11/2010

Imagen articulo

La independència de Kosovo, proclamada unilateralment pel seu parlament i mai sotmesa a referèndum, és un procés sense precedents a nivell internacional. Un cop constituït, l’estat més jove i més pobre d’Europa té seriosos problemes econòmics i de legitimitat institucional.


El Parlament autònom de Kosovo va proclamar de forma unilateral la independència el 17 de febrer de 2008, després d’un infructuós procés de negociació amb Belgrad sobre el seu estatus dins l’estat serbi. Comptava amb el vistiplau les potències occidentals, capitanejades pels Estats Units, mentre que la pròpia Sèrbia, Rússia i Espanya, entre d’altres, no van acceptar el nou estat. En una sentència molt esperada i enmig d’una gran expectació, el Tribunal Internacional de l’Haia va fallar que la proclamació unilateral d’independència no violava cap llei internacional, marcant un possible precedent per altres aspirants a estat.

Les circumstàncies especials de la secessió de Kosovo, mai sotmesa a un referèndum entre la població, no treuen que el nou estat presenti greus problemes de viabilitat. Kosovo és, amb molta diferència, l’estat més pobre d’Europa. Les aportacions de l’emigració i l’ajuda internacional són claus per la mala salut dels comptes kosovars mentre l’obertura de mercats encara no dóna els seus fruits. Un altre problema apunta a una precària legitimitat institucional del nou estat: a les últimes eleccions la participació es va quedar per sota el 40%. Bona part del seu futur passa per la integració a les estructures euratlàntiques, intenció explicitada a la pròpia Constitució

Envia a un amic Envia a un amic Compartir Meneame.net Del.icio.us DiggIt! Google Facebook Twitter

Informació Addicional

avís legal | crèdits | contactar | backoffice

Tapineria, 10, 3r | 08002 Barcelona | Tel. +34 93 887 63 70

© 2018 Centre d'Estudis de Temes Contemporanis