IDEES, revista de temes contemporanis

RSSPortada

imprimir

La via de l’èxit

Opinió | 08/10/2008

Com es pot guanyar l’aposta logística catalana

Imagen articulo

En primera instància, l’àrea metropolitana necessita una via de mercaderies que connecti amb Europa, acompanyada d’altres millores ferroviàries de cost moderat. Més endavant, l’oferta es pot culminar tot desplaçant l’aeroport cap a mar i coordinant les autoritats logístiques en un sol organisme.


La Catalunya metropolitana ha de superar els seus dèficits logístics. Així ho afirma Joaquim Coello, expresident del Port de Barcelona i actual directiu empresarial, en un informe lliurat a www.idees.net. L’autor avança dues propostes ambicioses per desembussar la saturació de les mercaderies: desplaçar l’aeroport de Barcelona cap al mar, alliberant les hectàrees necessàries per al moviment de béns; i crear un ens de coordinació que agrupi tots els agents implicats, privats i sobretot públics (aeroport, port, Consorci de la Zona Franca, operadors de transports, etc.).
Coello també aposta per accions més acotades en l’àmbit ferroviari, que amb inversions raonables podrien aportar millores molt destacades en l’àrea de Barcelona. Caldria racionalitzar les estacions de mercaderies; adaptar la xarxa per permetre el pas de combois de llarg europeu (750m); i disposar de vies d’ample europeu fins a França, pensant més en els productes que en els passatgers. Les vies d’ample ibèric, que perdran protagonisme davant l’alta velocitat, podrien ser desdoblades si les autoritats espanyoles ho assumissin. De moment, però, no sembla que hi manifestin gaire interès.
Aquestes mesures són necessàries si es pretén convertir la zona de Barcelona en el principal nòdul logístic del Sud d’Europa, equiparable als grans ports de l’Atlàntic nord. En el cas català, l’absència de grans vies fluvials converteixen les connexions interiors, sobretot ferroviàries, en la pedra angular d’aquesta aposta.

Envia a un amic Envia a un amic Compartir Meneame.net Del.icio.us DiggIt! Google Facebook Twitter
avís legal | crèdits | contactar | backoffice

Tapineria, 10, 3r | 08002 Barcelona | Tel. +34 93 887 63 70

© 2018 Centre d'Estudis de Temes Contemporanis