IDEES, revista de temes contemporanis

RSSPortada

imprimir

La llibertat té el seu cost

Agenda | 19/10/2009

Conclusions de les les jornades “Arquitectes de la nova Europa”: les dificultats de la consolidació

Imagen articulo

Milan Kucan, Vytautas Landsbergis i Mircea Snegur han reflexionat sobre la sobirania i la seva construcció a les jornades “Arquitectes de la nova Europa”. Tots tres han coincidit en les dificultats de consolidació de nous projectes estatals, encara que han assenyalat causes diferents


Els presidents fundacionals d’Eslovènia, Lituània i Moldàvia han participat a les jornades “Arquitectes de la nova Europa”, organitzades pel Centre d’Estudis de Termes Contemporanis a Barcelona. Tots tres van parlar a l’acte central de les jornades, al Palau de la Generalitat, el passat 7 d’octubre.
Milan Kucan, qui no va poder ser presencialment a les jornades per una afecció pulmonar, va fer per vídeo una breu exposició del procés d’independència d’Eslovènia i una interessant reflexió sobre la viabilitat dels estats en un context de creixent interdependència i d’integració europea. “Només aquells estats que estiguin disposats a modernitzar-se podran assegurar el desenvolupament estable i podran existir durant molt de temps”, va assegurar Milan Kucan.
Per la seva banda, Vytautas Landsbergis va fer una aferrissada defensa de la sobirania lituana, que creu constantment amenaçada per l’imperialisme rus. Va alertar contra “la realpolitik” que pot portar a Europa a vendre la seva dignitat i els seus valors “a canvi del preu del gas”, i va comparar aquesta situació amb el pacte Molotov-Ribentropp de 1940, gràcies al qual la Unió Soviètica es va annexionar les repúbliques bàltiques.
Al seu torn, Mircea Snegur va explicar el procés d’independència de Moldàvia i els problemes de consolidació del nou estat “en unes condicions difícils” perquè Moscou fomentava el separatisme de la regió de Transnístria. Aquest fet va acabar provocant un conflicte armat amb alguns morts que Snegur titlla de “taca negra a la història del jove estat moldau”. Amb tot, va assegurar, “Moldàvia s’ha consolidat com un estat de dret, democràtic i amb una economia de lliure mercat”.

Envia a un amic Envia a un amic Compartir Meneame.net Del.icio.us DiggIt! Google Facebook Twitter
avís legal | crèdits | contactar | backoffice

Tapineria, 10, 3r | 08002 Barcelona | Tel. +34 93 887 63 70

© 2017 Centre d'Estudis de Temes Contemporanis