IDEES, revista de temes contemporanis

RSS



Portada

imprimir

Letònia: Independència per restauració

Opinió | 09/11/2010

Imagen articulo

La recuperació de l’estatalitat perduda amb la invasió soviètica va ser l’eix estratègic clau del procés secessionista de Letònia enfront d’una URSS col•lapsada. Plenament integrada a les estructures atlàntiques, encara ha d’acabar d’amotllar la important minoria russa mentre malda per sortir de la crisi econòmica, molt severa a la república bàltica.


No es crea un nou estat, es restaura la República de Letònia que va morir sota la invasió soviètica en 1940. Aquest matís va dotar de gran legitimitat la independència de Letònia enmig de la implosió de l’URSS a principis dels noranta. Occident va acollir amb els braços oberts el nou estat, que ràpidament va mirar cap a l’OTAN i la Unió Europea, organitzacions on es va integrar poc més d’una dècada després de la seva independència.

Avui, vint anys després, Letònia encara té dubtes sobre com acomodar la minoria russa, que representa gairebé un terç de la població i que, per cert, va votar en part a favor de la independència al seu moment. De fet, un nombre considerable de la població letona d’origen rus no disposa de la ciutadania per no acomplir una sèrie de requisits. A hores d’ara, Letònia s’enfronta a un problema més material: la crisi econòmica ha colpejat durament el seu sistema financer i ha causat una severa recessió. Un préstec de l’FMI ha salvat, de moment, els mobles.

Envia a un amic Envia a un amic Compartir Meneame.net Del.icio.us DiggIt! Google Facebook Twitter

Informació Addicional

avís legal | crèdits | contactar | backoffice

Tapineria, 10, 3r | 08002 Barcelona | Tel. +34 93 887 63 70

© 2017 Centre d'Estudis de Temes Contemporanis