IDEES, revista de temes contemporanis

RSSPortada

imprimir

De platja a port

Opinió | 19/01/2009

Com situar Catalunya a la primera divisió global

Imagen articulo

Són cabdals les sinèrgies, la connectivitat, la intermodalitat. Els sistemes de transport han de ser complementaris i estar ben trenats. Només així es podrà combinar l’atractiu natural amb la logística i l’economia productiva, i el país podrà superar la fase de platja, festa i bon clima per esdevenir el principal llindar de l’Europa meridional.


L’economista Ramon Tremosa ens ofereix una síntesi dels articles que han anat apareixent a www.idees.net, abordant les infraestructures de Catalunya des de diversos àmbits. El conjunt d’aquestes aportacions, segons Tremosa, ofereix algunes pistes sobre el que caldria fer per col•locar la xarxa de transports del país en la primera divisió global del segle XXI.

La primera recepta consistiria en aprofitar els punts forts. En primer lloc, consolidar la posició central a l’eix mediterrani i la capacitat per fer de porta europea en l’intercanvi amb zones emergents com Àsia. L’existència de ports i aeroports, sostinguts per una potent xarxa urbana i productiva, és potser l’aspecte més prometedor. Certament, calen inversions per millorar les infraestructures, i si bé encara hi ha destacades mancances, la tendència apunta a un esforç notable en els propers anys.

És obvi que convé un compromís més gran del sector públic, i especialment de l’estat. El corredor mediterrani ha de tenir més fluïdesa, i és urgent resoldre el transport de mercaderies amb una via d’ample europeu i noves instal•lacions aeroportuàries. Si a més es posa l’accent en sistemes eficients com les rodalies de tren o la bicicleta, es podria ajudar a la descongestió en el tràfic local. Més enllà dels recursos, és clau pensar en termes de gestió: estratègies clares de futur, coordinació entre administracions i acabar amb el monopoli centralista en les grans infraestructures.

Envia a un amic Envia a un amic Compartir Meneame.net Del.icio.us DiggIt! Google Facebook Twitter
avís legal | crèdits | contactar | backoffice

Tapineria, 10, 3r | 08002 Barcelona | Tel. +34 93 887 63 70

© 2018 Centre d'Estudis de Temes Contemporanis