IDEES, revista de temes contemporanis

RSSPortada

imprimir

Multicatalans o Tercer país?

Recerca | 06/04/2008

Estudi sobre la immigració als PP.CC.

Imagen articulo

Els països de parla catalana han estat receptors de fluxos migratoris molt importants en pocs anys. Malgrat les diferències observables entre territoris, el repte de futur és similar: serà possible la inclusió d’aquests contingents (com els anteriors dels 50s-60s) en una sola societat, diversa, productiva i cohesionada? O es produirà una fractura nova, amb una tercera comunitat tendent a la segregació?


Els estudis encarregats pel Centre d’Estudis de Temes Contemporanis (CETC) a diversos experts permeten explorar algunes conclusions. Els Països Catalans han assolit en molt pocs anys un percentatge que s’aproxima al 15% d’estrangers, en el marc d’una legislació centralista i sovint inadequada, però de moment la convivència social no ha estat amenaçada. En el cas de Catalunya, cal ressaltar que la procedència dels col•lectius és més diversa i els fluxos europeus hi tenen menys pes que en els altres dos casos. Però també és l’indret on les polítiques d’integració han estat més dinàmiques.

L’anàlisi indica que ens trobem en un punt decisiu. D’una banda, es pot avançar cap a uns països de marcada diversitat i fertilitat econòmica, demogràfica o cultural, però cohesionats per la construcció d’objectius i oportunitats comunes. El que en podríem dir l’escenari Multicatalà. De l’altra, es pot obrir una esquerda seriosa que s’afegeixi a la que es va experimentar, i en gran mesura salvar, quan es van produir les immigracions hispàniques de mitjans de segle XX. El que en podríem anomenar l’escenari del Tercer país.

Curiosament, és a Catalunya (amb una immigració més diversa), on sembla aflorar amb més força el primer escenari. Les Illes Balears es col•locarien en una pauta intermèdia, i en el cas del País Valencià una cohesió social més difícil apuntaria cap al segon escenari. No cal dir que encara és massa d’hora per a emetre un dictamen, però en tot cas els indicis assenyalen que les polítiques públiques a cada territori tindran un valor determinant a l’hora d’inclinar la balança cap a un costat o l’altre.

Envia a un amic Envia a un amic Compartir Meneame.net Del.icio.us DiggIt! Google Facebook Twitter
avís legal | crèdits | contactar | backoffice

Tapineria, 10, 3r | 08002 Barcelona | Tel. +34 93 887 63 70

© 2017 Centre d'Estudis de Temes Contemporanis