IDEES, revista de temes contemporanis

RSSPortada

imprimir

Letònia: Llegats soviètics

Recerca | 26/03/2008

El cas de Letònia

Imagen articulo

D'ençà de la independència, la immigració a Letònia ha estat molt minsa. En aquest sentit, l'aspecte més destacat és la integració dels colons eslaus de l'era soviètica. Tot i que la renovada prosperitat i les dimensions modestes del país han facilitat la tasca, hi ha rivalitats antigues i una important economia submergida que plantegen reptes importants.


A Letònia els ciutadans estrangers representen tan sols un 1,6% de la població. Tenint en compte que hi ha hagut una lleugera disminució demogràfica com a conseqüència de l'emigració a altres països de la Unió Europea (UE) i que la taxa de natalitat és baixa, l'arribada de mà d'obra es veu amb bons ulls i no genera massa problemes.

Tanmateix, allò més destacable és que gran part dels habitants letons són d'origen eslau (bàsicament russos, ucraïnesos i bielorussos). Aquestes comunitats van arribar a constituir gairebé la meitat de la població durant els anys de govern soviètic. Arran de la independència de Letònia, però, alguns van tornar a la seva terra natal, molts van adoptar la nacionalitat letona i d'altres van passar a la categoria intermèdia de no-ciutadans, que avui agrupa el 17% d'habitants. La polèmica actual gira entorn de l'últim grup: el seu grau d'integració, els seus drets i obligacions legals, etc.

La política letona també reflecteix aquesta realitat, ja que els partits i l'opinió pública adopten posicions en el debat. Fins ara la recuperació econòmica del país ha reduït les possibilitats d'un enfrontament, però les previsions de futur podrien empitjorar per l'augment del mercat negre i l'economia submergida.

Envia a un amic Envia a un amic Compartir Meneame.net Del.icio.us DiggIt! Google Facebook Twitter
avís legal | crèdits | contactar | backoffice

Tapineria, 10, 3r | 08002 Barcelona | Tel. +34 93 887 63 70

© 2017 Centre d'Estudis de Temes Contemporanis