IDEES, revista de temes contemporanis

RSSPortada

imprimir

Una solució raonable

Diari de les idees | 13/07/2012

Imagen articulo

Fa uns dies, el líder d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, es referia a la possibilitat de revisar el dogma -històricament circumstancial i políticament precari- del "café para todos" de la Transició. Es tractaria d'aprofitar el que tenia de bo (una descentralització administrativa eficaç) i deixar de banda la ficció d'unes regions espanyoles que, de cop i volta, havien estat literalment forçades a fabular una identitat pròpia. L'estalvi que suposaria el fet de donar cafè només a qui en té ganes seria impressionant, i allunyaria l'Estat espanyol d'un endeutament crònic provocat, en bona part, per la duplicitat d'administracions. Sembla una solució raonable i, per damunt de tot, respectuosa amb l'adscripció identitària de la majoria dels espanyols, justament perquè se senten espanyols i no pas una altra cosa. Comencem per aquí, doncs?


Us deixem, doncs, amb l’article d’Àngel Castiñeira, "Plurinacionalitat i Estat", publicat al número 4 de la revista IDEES (Octube/desembre 1999).

La lògica de les majories atorga un nivell subaltern a les nacions minoritzades i aspira a la consolidació d’una única identitat nacional, l’espanyola. La lògica de les nacionalitats històriques, en canvi,  aspira a un tracte no subordinat entre les diverses nacions que formen l’Estat espanyol. Per consegüent, no hi pot haver una d’identificació plena amb el marc constitucional si els membres de les diverses comunitats nacionals que l’integren no gaudeixen d’un grau satisfactori d’autonomia.

Envia a un amic Envia a un amic Compartir Meneame.net Del.icio.us DiggIt! Google Facebook Twitter

Informació Addicional

avís legal | crèdits | contactar | backoffice

Tapineria, 10, 3r | 08002 Barcelona | Tel. +34 93 887 63 70

© 2017 Centre d'Estudis de Temes Contemporanis