IDEES, revista de temes contemporanis

RSSPortada

imprimir

Cobrar els peatges

Recerca | 05/12/2008

Cap a un nou model de gestió d’infraestructures

Imagen articulo

Es proposa un nou model per a Catalunya, d’acord amb fórmules ja aplicades a parts d’Europa i els EUA. La gestió de les xarxes de transport, incloent-hi els peatges de les autopistes troncals, seria del tot descentralitzada. No caldria alterar la titularitat de les infraestructures de l’estat.


Els peatges, i altres responsabilitats en les infraestructures de titularitat estatal, poden ser assumides íntegrament per la Generalitat. Així ho afirma Germà Bel, professor i assessor de diversos governs, a un informe lliurat a www.idees.net. Segons Bel, les economies madures (i l’espanyola s’hi aproxima) tendeixen a invertir menys en nova construcció i molt més en manteniment i organització. El punt clau en la capacitat de decidir, doncs, serà el control de la gestió.

L’autor sosté que, en matèria d’autopistes, un patró experimentat amb èxit seria el dels EUA o alguns països europeus, on les autoritats federals s’encarreguen del disseny i execució de les vies troncals, però després cada territori n’assumeix la gestió. Així, la decisió d’aplicar peatges o no, de reduir-los o augmentar-los, podria trobar una millor sintonia amb els governs locals i amb la població de l’entorn immediat.

En relació amb els trens, Germà Bel manté una tesi similar, sobretot pel que fa a serveis de rodalies; en la llarga distància potser seria recomanable un major pes de les autoritats centrals pel que fa a la regulació (tarifes, freqüències, estàndards). Pel que fa al transport aeri, seria partidari de separar la navegació aèria (mantenint-la a nivell europeu i espanyol) i la direcció dels aeroports, que pot ser del tot descentralitzada, incloent-hi les polítiques d’inversions, de promoció i d’assignació de slots, dins dels marges que permeten les normes establertes.

Envia a un amic Envia a un amic Compartir Meneame.net Del.icio.us DiggIt! Google Facebook Twitter
avís legal | crèdits | contactar | backoffice

Tapineria, 10, 3r | 08002 Barcelona | Tel. +34 93 887 63 70

© 2018 Centre d'Estudis de Temes Contemporanis