IDEES, revista de temes contemporanis

RSS



Front page

imprimir

Congrés “Pensament polític als Països Catalans: història i prospectiva 1714-2014”, Lleida, 13, 14 i 15 de setembre de 2006

Opinió | 12/12/2006



Objecte
La implantació dels decrets de Nova Planta arran de la Guerra de Successió va comportar la supressió de les institucions d’autogovern, del dret públic propi i l’assimilació forçosa dels territoris de parla catalana al sistema estatal espanyol.
Després de gairebé 300 anys, cal repensar els plantejaments polítics que es formularen i es formulen encara des dels Països Catalans per reformar el sistema polític espanyol, reconduir les seves relacions amb l’Estat i replantejar els mateixos fonaments de la seva identitat.

Programa
1. Estat i nació a l’època moderna, a càrrec d'Antoni Simon, catedràtic d’Història Moderna i Contemporània, Universitat Autònoma de Barcelona.

2. El segle XVIII: un segle sense política?, a càrrec de Joaquim Albareda, catedràtic d’Història Moderna, Universitat Pompeu Fabra.

3. Federalisme i republicanisme, a càrrec de Pere Anguera, catedràtic d’Història Contemporània, Universitat Rovira i Virgili.

4. Conservadorisme i catolicisme polític, a càrrec de Ferran Toledano, director de projectes, Centre d’Història Contemporània de Catalunya.

5. Liberalisme, a càrrec de Francesc Roca, professor de Política Econòmica i Estructura Econòmica Mundial, Universitat de Barcelona.

6. Catalanisme polític, nacionalisme i independentisme, a càrrec d'Agustí Colomines, professor d’Història Contemporània, Universitat de Barcelona.

7. Socialisme, comunisme, anarquisme, a càrrec d'Albert Balcells, catedràtic d’Història Contemporània, Universitat Autònoma de Barcelona.

8. Ideologies emergents, a càrrec de Vicent Partal, periodista i director de Vilaweb i Gustau Muñoz, cap de redacció de la revista L’Espill, Universitat de València; Jordi Casassas, catedràtic d’Història Contemporània, Universitat de Barcelona; i Étienne Tassin, professor de filosofia, Universitat de París VII - Denis Diderot.

La presentació de comunicacions és oberta i la seva admissió serà valorada pel comitè científic. Les persones interessades a presentar una comunicació hauran de fer arribar abans del 30 de març de 2006 el títol i el resum (màxim 1 pàgina) al comitè científic, el qual comunicarà als autors abans del 30 d’abril de 2006 els textos que han estat seleccionats.

Comitè científic
Antoni Furió, Damià Pons, Enric Pujol, Jaume Renyer, Jordi Riba, i Josep Termes.

Organització i assistència
La realització del Congrés tindrà lloc al al Teatre Municipal de l'Escorxador de Lleida, local designat per Institut Municipal d’Acció Cultural de la Paeria, els dies 13, 14 i 15 de setembre de 2006.

Les entitats convocants són el Centre d’Estudis de Temes Contemporanis, el Centre d’Història Contemporània de Catalunya i la Xarxa de revistes de pensament contemporani en llengua catalana. La secretaria anirà a càrrec del Centre d’Estudis de Temes Contemporanis, La Rambla 130, 2n 2a 08002 Barcelona. Telèfon: 93 343 58 80.

La inscripció al Congrés és gratuïta però preceptiva per poder participar i assistir-hi. Les persones interessades a participar-hi ha de fer arribar la butlleta adjunta abans del 30 de juny de 2006 a la seu del CETC abans indicada o per correu electrònic a: cetc.presidencia@gencat.net

Publicació
El Centre d’Estudis de Temes Contemporanis publicarà les actes del Congrés, que inclouran les ponències i les comunicacions, a la seva col•lecció de “Temes contemporanis” (CETC-Pòrtic).

Envia a un amic Envia a un amic Compartir Meneame.net Del.icio.us DiggIt! Google Facebook Twitter

Informació Addicional

avís legal | crèdits | contactar | backoffice

Tapineria, 10, 3r | 08002 Barcelona | Tel. +34 93 887 63 70

© 2018 Centre d'Estudis de Temes Contemporanis